Sunday, July 20, 2008

Susu Segar dan BPA free bottle....



Memang sejak anak pertama lagi wife koi bagi susu semulajadi ni yakni susu ibu. Cuma zaman Thaqif dulu susunya xbanyak, zaman Thaqib plak susu bertahan sampai 6 bulan...Zaman Thameen ni plak, kalau bole biar laa lama sket stocknya.


Anak2 koi yang besar masih lagi pakai botol...dari kecik lagi si Thaqif dah start pakai botol Avent. Mase tuu penah kejap Avent ketiadaan distributor kat Malaysia. Jenuh mencari satu Malaya, mujur beberapa bulan lepas tuu ade company baru yang jadi distributor....Sampai skarang ni company tersebut punye channel list banyak dan produk Avent begitu mudah diperoleh di mana2 je.


Masalah terbaru skang ni ialah BPA ataupun Bisphenol A (sila rujuk: http://en.wikipedia.org/wiki/Bisphenol_A). Kebanyakan produk plastik yang transparent ade bahan ni...bahan ni bahaya, dan boleh menyebabkan macam2 sakit...salah satu cara nak elaknya ialah dengan tukar pakai produk 'glass-based'...dah jenuh cari kat internet, dah jarang orang pakai botol susu kaca ni, kalau ada pun regenye mahal giler...Tanye lebai google, tengok2 ade 1 website mat salleh yang begitu concern pasal BPA free ni...antara solution paling murah adalah berikut:


Pergi ke Tesco, cari Jam Smuckers saiz 250ml sahaja, yang lain mulut botol jam tu xngam. Paling senang untuk ibu2 yang pakai botol wide neck seperti Avent, pasal saiz botol jem tuu ngam2 je ngan saiz cap botol susu Avent.


Balik rumah, basuh laa botol tuu, jangan main sumbat je ngan cap botol avent tuu...buang laa dulu segala kertas dan tuskan sampai kering.


Pas tuu siap, botol susu kaca DIY selamat digunakan...cuma jangan bagi anak2 anda campak botol tuu je dah...Jangan buang penutup asal jem kerana boleh dipakai semula tuk tutup susu storage. Dari segi kekuatan, kompom susu xmeleleh...
Kesimpulannya....selesai satu isu besor.....Kalau nak beli kat Sogo pun ade gak, cuma mahal dalam 5 posen dari Tesco....

Monday, July 14, 2008

Lubuk Kawah dan Kerbau Balau...


Ari ni (10/7/2008) koi balik Temerloh tuk amik kambing tuk di aqiqahkan...memandangkan cikgu din aboh didie bela kambing, koi pun beli laa ngan didie...lokasi kampung jejawi, atas sket dari kampung bangau, ngan lubuk kawah...dalam perjalanan balik ke bandor Temerloh, sempat laa koi ngambik gambor2 yang xjumpe kat kolumpo....antaranye gambor kerbau balau (albino)...nyaris2 nak kene kejor ngan kerbau tersebut...rodong die (yang normal tuu) dah naik hangin nengok koi amik gambor rodong die....tengok telinge pun dah tau....

Pas tuu koi singgoh plok tepi sungai, ade pelangi...susah nak dapat shoot macam ni...malangnye koi hanye berbekalkan P990i koi je...quality xbest...ni yang koi nak cari DSLR ni...dah lame xbalik Temerloh sorang2...ari ni rodong baik koi CASPOT dari ABS sampai skrang laa yang koi bawok ke hulu ke hilir...hehehe...

Sunday, June 29, 2008

Old Town Temerloh....



Bila sebut je 'old town' pasti orang ingat kopitiam...xleh nak salahkan old town white cofee kopitiam gak pasal dia laa orang yang komersialkan nama old town white cofee kopitiam. Tapi kalau kat Temerloh, ade satu kedai mamak namanya restoran old town. kebetulan plak kat sini gak ade old town kopitiam, kalau ade orang ngajok ngeteh kat old town, tanye2 laa dulu....old town kopitiam, old town white coffee atau restoran old town, ada 3 kesemuannya...kalau nakkan suasana retro, restoran old town adalah tempat terbaik pasal kat situ ade partition2 macam citer dulu2...siap ngan pintu koboi...kalau nak plan rompak kedai emas, boleh dirancang kat situ pasal privacynya...

Bus Stop yang Lengang

Dulu kat wakaf ni laa koi tunggu bas nak gi sekolah ataupun nak g bandor...biasenye ari ahad kalau nak g pekan sari temerloh mmg ramai gak orang tunggu kat sini. Tapi sekarang 'bus stop' ni dah xberjaga. Masing2 dah mampu beli kereta, xpun pergi bandar dengan kereta anak masing2...
Gambar ni diambil pada waktu pagi ari ahad....lengang...beza sungguh kalau nak dibandingkan dengan Kolumpor ataupun Batu Caves.

TAM 1176

Ingatkan besor laa kete yang pakai plate number ni...rupernye Toyota Vios...mungkin owner kete tuu mempunyai maksud untuk nombor pada plate ketenye....bagi wife koi plak, nombor plate tuu bermaksud Tiliza Awang Mat yang lahir pada 1.1.76...hahahaa...orang lain yang pakai kete tuu...

Thursday, June 26, 2008

Kereta Wakaf

Ni koi nak berkongsi satu lagi tips, tak tau laa wokme terima xpendapat koi ni...

Anak2 sekarang memang banyak yang score SPM, berbelas2 A1 yang diorang dapat, kekadang koi pun konpius gak samada betui ke diorang pandai ataupun sistem pendidikan kita yang lemah....

Ok laa, koi nak cerita yang berbelas A1 ni sebagai 'book smart' dulu yek...sesudah SPM, kalau yang dapat JPA ataupun MARA tuu bagus laa....ringan sket beban, kalau bayar pun hanya 25% bergantung pada score masing...yang tak bernasib baik walaupun SPM best, nak xnak kene laa amik PTPTN.

Masuk IPTA/IPTS pakai duit PTPTN, wat beli henpon, dsb...tapi kalau nak diikutkan kalau masuk IPTS mmg tak cukup duit PTPTN tuu...Lepas abis belajar, cari kerja...kebanyakan yang menganggur dah tentulah orang MELAYU, pasalnya kesemua IPTA punya student adalah kebanyakannya MELAYU...

Kita citer yang dah dapat kerja plak...contohnya executive laa...rata2 'entry level' tuk gaji fresh grad skang ni hanya RM 1200 hingga RM1800....dengan harga minyak RM2.70...berbanding despatch mekdonal kat UK yang bergaji GBP1000 dengan harga minyak GBP1.14....(kita bandingkan dengan pendapatan per kapita ok)...dengan Malaysia yang berstatus negara pengeluar kereta nasional...Harga kereta perodua, proton 'baru' begitu mampu dibeli oleh excutive yang telah bekerja 6 bulan...Dup dap dah ada 2 hutang...PTPTN ngan hutang kereta...Katakan laa pulak lepas setahun dapat increament 17%...uih!! dah layak pakai credit card...kerja dah setahun, gaji pun dah naik...niat asalnya nak pakai bila emergency....tapi sampai abis limit gak, bayar laa minimum payment tiap2 bulan...bulan2 dah tampah satu lagi utang...PTPTN + Kereta + Credit Card....tuu blom citer pasal beli sportrim ngan eksos lagi....

Tuu blom citer pasal kawin lagi, awek dah ada...asyik tanye je bile nak masuk meminang...pergh!!! pening kepala dibuatnya, saving xde...nak masuk meminang paling kurang pun kene ade cash RM20k....adush!!! nak xnak wat personal loan ngan bank rakyat....
Kawin beres, rumah xkan nak share ngan rodong2 bujang...kene tinggal sekelamin je...tambah lagi satu beban....Jumlah hutang skang ni...PTPTN + Kereta + Credit Card + Bank Rakyat....

Pas beranak pinak, baru laa terpikir nak beli rumah...apply kat bank...kene reject.."cik executive, cik ni banyak sangat loan...bank xterima application cik ni..." Musnah laa harapan...harga rumah makin hari makin naik....

Jalan penyelesaian:
Mungkin agak terlambat bagi kita untuk 'practise' kannya, tapi belom terlambat untuk generasi akan datang iaitu anak2 kita....

Andaikata kita tidak mampu menghantar anak kita belajar dengan menggunakan duit sendiri, PTPTN pun bole digunapakai....bezanya kita sediakan satu konsep yang koi kerap sebut sebagai 'KERETA WAKAF'

Memang benar kita digalakkan untuk mengajar anak kita berdikari...tapi dengan sedikit bantuan yang koi nak ceritakan ni mungkin akan menyelesaikan sebahagian kerumitan.

Bila anak kita abis belajar, kita sediakan sebiji 'kereta wakaf' untuknya...memadai dengan kereta yang cukup sifat seperti enjin ok, tayar ok, xkena basah kalau hujan...yang penting kereta tuu bebas hutang....dalam ertikata lain, kereta lama....

Daripada situ anak2 kita dapat menabung, jumlah hutangnya hanya PTPTN sahaja...tidak lagi perlu risau pasal kenderaan. Mungkin dengan duit tabungannya itu anak berkenaan dapat berkahwin dengan wanita idamannya tanpa meminjam dengan bank rakyat...dan dengan duit simpanannya juga anak tersebut dapat membayar downpayment rumah, dan loannya approve immediately....skang utang yang ditanngung ialah PTPTN + rumah...

Pas kawin, duk rumah sendiri, harga rumah yang dibeli naik harga...kalau nak jual rumah tuu jual laa...hasil keuntungan bole digunakan untuk beli rumah lain dan juga beli 'kereta sebenar miliknya'...maka 'kereta wakaf' tuu boleh laa di passkan kat adik beliau....

Dan duplicate je method tuu tuk adik2 seterusnya....

pasal apa kereta plak???

jawapannya simple, kereta merupakan liability kepada kita...setiap 5 tahun selepas pembelian kereta akan mula bermasalah...kalau beli kereta dengan downpayment yang rendah, jumlah full settlement tidak mencukupi untuk ditopup kan untuk membayar downpayment kereta lain (baru)...sebab tuu orang panggil 'sewa beli'...sewa je kereta tuu...dah abis bayar baru kira beli...sebab tuu kalau kita bayar d/payment tinggi, kekadang dapat tukar kete baru free je...xyah byr downpayment....

Jadinye, kat sini kita insyaallah berjaya melahirkan anak2 yang 'book smart' ngan 'street smart'

Wallahualam....

Thursday, May 22, 2008

Breakfast kat Batu Caves, Lunch kat Kuantan, Minum Petang dan Dinner kat Pekan





Yang seronoknya bila bekerja sendiri ni bila JADUALWAKTU kita yang susunkan. Contohnya hari ni (21/05/2008). Koi breakfast kat Zameer Batu Caves, lunch kat Tanjung Lumpur, minum petang dan dinner kat Pekan. Tujuan perjalanan kali ni adalah lebih kepada 'social visit' ke tempat customer disamping melawat pekerja2 buat kerja.


Perjalanan kali ni ditemani senior SEMSAS merangkap sahabat dan juga rakan kongsi perniagaan iaitu Abu Firdaus singgah di Kuantan terlebih dahulu untuk ke Pejabat Belia dan Sukan Negeri. Katenya ade skim "Kami bukan Ah Long, Kami cuma mau Tolong" Tetapi harapan kami ternyata hampa pasal orang yang apply pada tahun 2004, pada penghujung 2007 baru dapat duitnya. Orang meniaga mana nak tunggu duit lambat macam tuu???Sempat tutup dulu kedai sementara nak dapat duit tuu...


Setiba di Pekan, setelah selesai urusan rasmi (xberapa rasmi pun...)koi pun pergi sekali lagi ke Padang Polo DiRaja Pahang. Ari tuu xcukup buah saga yang koi kutip. Memang takde keje betui kalau orang tengok koi ni...tapi tuu laa hakikatnya.

Satu bangunan yang menarik perhatian koi di Pekan ni xlain dan xbukan Chief's Rest House. Lokasinya betul2 bersebelahan dengan MUIP. Sewa menarik harganya iaitu sekitar RM70.00. malangnya, koi tak menginap kat situ cuma tolong sewakan untuk budak2 kerja.

Kalau ke pekan tidak sah kalau tak makan murtabak Mengkasar. Warung ni terletak bersebelahan dengan SHAH Pekan dan pernah dikunjungi oleh krew Jalan2 Cari Makan TV3. Regenya memang mahal sket, yang standard pun dah RM5.00 specel RM7.00. Kali ni koi tapau 2 specel ngan 1 standard. Warung ni dibuka dari jam 3 ptg sampai ke tgh malam.






Sunday, May 18, 2008

Life is Like a Box of Chocolates


Mula2nya ingatkan main2 je name kedai ni...rupernye dah lebih 12 tahun establishnye kedai makan ni, cuma franchaisnya baru je di bawa masuk oleh arwah AP King Malaysia. Nak masuk try makan tak sempat, maklumlah ari ni bawak ke3 tiga anak jantan pergi jalan kat the Curve ngan Ikea. Kelam kabut dibuatnya. Sape2 yang follow citer Forrest Gump tau laa macam mane Bubba Gump Shrimp ni dapat namanya....

Comment dari NST:
http://www.nst.com.my/Current_News/Goodbites/gbites/Articles/20080504142110/Article/


Wednesday, May 14, 2008

Saga oh Saga



Tahun 1985 menyaksikan negara kita berjaya bekerjasama dengan Mitsubishi Jepun untuk mengeluarkan kereta 'nasional'. Nak kata 100% ciptaan tempatan tuu tidak laa, cuma pemasangannya dibuat di Malaysia. Kereta pertama diberi nama Proton SAGA. Masa tu koi baru darjah 3, mane laa tau ape mendenye SAGA tuu...mujurkah proton ade buat sikit education yang mana pada setiap proton SAGA yang dibeli akan dihadiahkan seuncang buah SAGA untuk tatapan pembeli. Ingat lagi pada ketika itu Abah merupakan orang pertama yang membeli kereta Proton SAGA di kawasan Kemayan. Itu pun gara2 kereta lama terbakar mase service. kalau tak tak beli jugak kut. Kalau tak silap harganya RM18 ribu dengan enjin 1300cc. Hari ini, 10/05/2008, koi sekali lagi melihat buah SAGA. Cuma kali ni live kat pokoknya. Lokasinya di Padang Polo Di Raja Pekan, memandangkan buah SAGA yang bewarna merah amat sesuai jika dijadikan perhiasan di dalam botol. Koi pun kutip laa buah SAGA tersebut. Dalam 20 minit kumpul baru setengah botol hasilnya. Ahh !!! cukup laa tuu...kalau beli kat OMBAK KLCC dekat RM40 banyak tuu....

Wednesday, May 7, 2008

Paranormal ataupun Reflection???


Gambar ni diambil pada 29/01/2008 pada jam 3:31 pagi di parking lot Pejabat Perdana Menteri Putrajaya ketika monitor staff2 buat keje kat situ. gambar ni memang sengaja diambil pasal banyak sangat cerita dan peristiwa seram terjadi seperi seutas rambut panjang terjurai dan bunyi orang mengilai. Yang koi nampak ngan mata sendiri 1 bara (macam bara rokok) jatuh dari atas, masa tuu koi kat tingkat 2, sedangkan sebenarnya takde tingkat pun kat atas tuu...Macam2 cara nak rakam pergerakan paranormal ni termasuk merakamkan pergerakan (motion) menggunakan camera dan sebagainya, namun semuanya gagal kecuali gambar ni. Sila perhatikan betul2, yang mengambil gambar ialah koi, di belakang koi adalah Jas. Tetapi siapakah 'bayang' yang berada di laluan menurun parking tu (bahagian kanan kami)???ADAKAH ianya secara kebetulan??? ataupun reflection sahaja???kalau nak lebih jelas lagi, zoomkan image tuu...siap bayang kaki, tangan, dan kepala pun ada. Mula2 koi x perasan, tapi wife koi yang tegur bile tengok gambar ni tadi...hehehe SERAM....

Pokok Senduduk


Pokok senduduk purple ni koi amik kat Gohtong Jaya, Genting Highland 2 tahun lepas. Bunga punya laa banyak, tak sangka laa pulak terer koi amik gambar pokok senduduk ni (puji diri sendiri). Macam pakai SLR camera, walhal pakai henpon P990i je...

9W2SUT & 9W2TUS






Koi lulus RAE pada Dec 2006, Wife koi lulus pada July 2007. Perap punye laa lame slip lulus RAE sampai lupe nak mintak AA dari MCMC. Ujung bulan March 2008 baru ni laa koi pegi apply kat MCMC Shah Alam, mujur laa 'harmonic' baru belom kluar lagi. Pada tanggal 4/4/2008, maka koi ngan wife koi dah pun bertaraf pemegang lesen kelas 'B' dengan callsign 9W2SUT bagi koi, 9W2TUS untuk wife koi. Untuk pengetahuan semua, tempohlaku RAE punye result hanyalah 3 tahun berdasarkan maklumat yang koi terima dari MCMC. mujur laa koi punye baru setahun 4 bulan, kalau x sia2 je kene amik exam skali lagi.

Kalau setakat pacak antena tinggi2 kat kereta tapi xde lesen xde gunanya...tuu dah level 'tonto' kalau xde lesen. Kalau nak diikutkan kuasa internet lagi dasyat, bole upload image semasa berkomunikasi. Tapi bila kat dalam hutan, mane adenye internet. nak xnak kene laa pakai Radio untuk berkomunikasi. Bila dah ade AA dan juga callsign, mudah laa untuk berhubung apabila ada kecemasan. Bak kata orang, 'legal' punya communication.

Jeram Lesung Sungai Pusu



Sebenarnye dah kali ke4 koi dan rakan2 masuk kat utan Sungai Pusu ni. Trailnye xde laa susah sangat. Sesuai untuk 'beginer' macam koi ngan Jas. Minggu lepas koi pegi ngan Jas 2 orang je. Maklum laa kat mane2 buku off road ade kate, jangan masuk utan sorang2, maksudnye jangan pegi sebijik kete je. Dengan berbekalkan 2 bijik trooper yang belom berapa siap, kami pun masuk laa ke utan yang dimaksudkan pada waktu lunch. Bukannye ape pun, saje je nak lepaskan gian main 4x4 ni. Tapi kali ni koi pegi skali ngan geng2 opis, Jiman, Ajoi dan Jas. Memandangkan smalam ujan kat Gombak ni, jalan berlopak penuh ngan air, bukit pulak licin. Barang2 basic seperti tali pun dah standby. nak beli winch nanti laa dulu, duit belom cukup lagi. Kali ni koi decide tuk drive kat belakang. Biasenye koi kat depan, nak jugak tengok orang depan (Jas) drive macam mane. Seperti biase, bukit terakhir adalah bukit yang paling sukar. Kalau training yang lepas2, jalan xberapa basah. lagi satu kat situ gaungnye tinggi, silap langkah jatuh....

Mula2 Jas memacu ke atas, nampak macam senang, tapi tersangkut jugak kat lurah laluan air hujan. Mujurla tayar trooper Jas agak selesa untuk terus memacu. Koi peratikan saje dari belakang. Lagipun co-pilot Jas iaitu Ajoi tau ape yang perlu dilakukan. Dengan beberapa kali spin tayar, lepas jugak akhirnye Jas.

Tapi koi pulak pakai tayar sotong lagi, belom jumpe sportrim yang berkenan. Langkah pertama pendakian pun bermula. Kebetulan tanah di tepi tebing yang curam tu dah berlubang. Jikalau terpijak ngan tayar tanah tuu, kompom tenggelam. Untuk mengelak dari perkara yang tidak diingini terjadi, koi pun ikut laa laluan tayar Jas tadi. Tetapi malangnya ketinggian body tidak memadai dengan pemakaian tayar sotong ni lalu xdapat melepasi laluan tersebut. nak x nak kene laa reverse. pas tuu try skali lagi, pas 3 kali try baru laa lepas ke puncak tertinggi kawasan tersebut. Peh!!! berpeluh koi ngan co-pilot Jiman.

Beberapa minit kemudian, kami pun tiba di lokasi yang ditujui. Xde ape pun kat sane, cuma anak sungai yang mane pada mase dulu orang 'wat pojek' kat situ. (orang citer laa).

Perjalanan balik ingatkan xsusah. maklum laa kali ke4 masuk tempat yang same, lagipun kawasan yang koi sangkut tadi bukan lagi mendaki tetapi menurun. Peh!!! rupe2nye same gak. Koi tersangkut lagi walaupun untuk menuruni bukit. Pelbagai cara dah try, last skali Trooper Jas kene la jugak tarik Trooper koi supaya dapat turun bukit pakai tali.

Selepas halangan dah diredah, 'lunch hour' yang sebenarnya baru kami rasai. Kat Keramat, makan ikan bakar kedai Yeop.

Itu je tuk kali ni, malam kang ade meeting Persatuan 4x4 Gombak. Koi ngan Jas nak submit borang keahlian. Xbest jadi Off Roader yg homeless ni... video

Sunday, March 30, 2008

Goreng Pisang Wangsa Melawati

Tak lengkap kalau hidup seharian kita tanpa makanan. Bulan Ramadhan pun kita makan ketika berbuka dan bersahur. Rasenye elok laa jugak koi selitkan ruang makan2 kat sini berdasarkan review yang koi buat sendiri. Bermula hari ni, insyaAllah koi akan berkongsi perihal makanan. (kalau sempat tiap2 hari koi buat posting).

Ok, bermula dengan petang semalam 29/03/2008. Goreng pisang yang sedap bermaksud tiap2 kali beli mesti habis. Lagi satu kesannye serdak die pun habis kene bedal. Sepanjang duduk KL ngan selangor ni, memang susah nak cari goreng pisang yang best. Sebab tuu kalau koi beli goreng pisang ni bawak balik office jamu staff2 makan, musti diorang tanye kat mane koi beli. Tempatnye bukan rahsia, cuma susah je nak cari sebab kawasan tuu tersorok. Cume orang2 yang biasa ngan tempat tuu je yang tau kawasan tuu. Kisah brader ni dulu2 meniaga goreng pisang sorang2. Sejak 2 tahun ni dah ade 2 assistant. Loyal customer memang banyak.

Nama kedai: takde name
Lokasi: Wangsa Melawati, warong yang staffnye xpakai uniform. yang seberang jalan yang pakai uniform tuu xbest tepung die.

Killer product: Pisang goreng - tepung best, pisang pun masak, xlaa macam warong2 lain, asalkan ade pisang kekadang xmasak pun digorengnye gak.
Rating: 4 Bintang

Malamnye plak, macam biase xtau nak makan ape.Kul 1030 malam baru terpikir nak makan, ronda punya ronda. Pas tuu ternampak laa satu gerai kat area batu 6 Gombak. Dari luar decoration memang tip-top. Konsep kampung ala 'bamboo'. Terdapat gazebo2 dan wakaf2 tuk pelanggan yang rasa nak feel duduk bersila. Cuma environment kat situ xlaa serimba macam kat Tupai2 ataupun Kunang2. Seperti biasa, koi akan tanye "ape special??" dan seperti biasa gak koi dah tau ape jawapannye walaupun 1st time g situ. jawapannye "tomyam"...haahahha...what a typical malaysian!!!kalau malam je orang ingat Tomyam! kesian kat resepi2 kebangsaan kita. KE MANA HILANGNYA PATRIOT KITA TERHADAP MAKANAN TEMPATAN???

Nama kedai: Gombak Station - nak tiru Kluang Station kut. kalau ikutkan kat Kluang ade stesen ketapi, kat Gombak mane ade...
Lokasi: Berdekatan ngan Anjung Rahmat dan Taman Harmonis, Batu 6. Gombak
KIller produk: gi skali, test 2 menu, nasi goreng tomyam ngan nasi goreng thai. 2-2 FAILED!!
Rating: 1 Bintang pasal kebersihan ngan decoration yang menarik. tuu je...makanan out!!

Anggur



Dah lame koi tak tengok pokok blakang rumah. rupe2nya dah besar pokok anggur yang koi tanam. dah dekat 6 bulan dah pokok ni. ikutkan dah berbuah cume pokok tu xdpat menjalar dengan betui sebab xbuat jaring yang cantik. pas ni ingat nak gi kedai mancing cari jala ikan tuk wat tempat menjalar pokok anggur ni. tengok kat satu rumah kt taman samudra tuu elok je die berbuah...rase xtau laa manis ke masam. nak wat camne, kat kampung bole la tamam durian ke, manggis ke. kat sini kene laa wat ala2 IKEA. stacking laa pokok2nye.

Friday, March 28, 2008

Body Lift Hari Kedua



Smalam pas hantar Trooper kat abg Hassan batu 6 Gombal. koi ngan jiran koi terus gi cari skrew tuk ganti skrew body yang asal. 12 batang sumenye. sepatutnye 6 batang 180mm M10 1.25mm + 6 batang 150mm M10 1.5mm. tapi disebabkan silap percaturan semalam, koi terbeli terlebih yang 180mm 2 batang. kene laa koi deras2 gi ke sentul island tuk cari skrew tuu. Disebabkan 2 je skrew yang x cukup, kerja2 'mengangkat' terpaksa ditangguhkan. Iras2 offroad machine tuu dah nampak laa sket. kalau dijodohkan ngan tayar lipan ngan rim sukan offset. PEHHH!!! mengangis luu...

Body Lift vs Suspension Lift

A lift kit is an aftermarket vehicle modification that lifts either the suspension or the body to give the vehicle a higher profile. Once a lift kit is installed, the wheel wells ride higher, allowing taller tires to be installed. Some new 4x4 trucks and SUVs come with moderate lift kits already installed. There are two types of lift kits: body lifts and suspension lifts. Each has its advantages and disadvantages.

The body lift kit is a one, two or three inch lift kit that only lifts the body from the frame. This inexpensive kit consists of blocks or spacers. A body lift does not increase ground clearance. However, it does allow for taller tires to be installed because it increases the height of the wheel wells.

Depending on the model of vehicle and the height of the body lift kit, additional money might have to be invested in raising the bumpers, extending the gearshift through the floorboard of the vehicle and making other modifications to accommodate the body lift. Although a body lift causes a vehicle to sit higher, it does not alter or improve suspension, or increase travel. In general, it is therefore not considered the lift of choice by offroaders.

A suspension lift kit raises the suspension of the vehicle by replacing front and rear leaf springs and shocks. It improves clearance between the axles and ground and creates greater travel. Articulation should improve with a good suspension lift kit, but because the steering geometry is affected, some people choose to add steering stabilizers.

A suspension lift kit is more expensive than a body lift, but produces better results in terms of height, handling and ground clearance. Suspension lift kits are usually 4-inch (10.16 cm) or 6-inch (15.24 cm)lift kits. There are lift kits as high as 18 inches (45.72 cm), but extreme lifts drastically compromise safe handling, look odd to most people, and are not commonly installed except for showcase or hobbyist cars.

If considering a lift kit over 4 inches, remember that the higher you raise the vehicle's center of gravity, the less stable it will become when making sharp turns at high speeds. This can happen in a split second, such as to avoid an accident or oncoming debris, or for any number of reasons. The jerk of the wheel might not be a problem for stock suspension or even a 4-inch lift, but at 6 inches or higher, more caution must be taken. The vehicle might also have a tendency to lean more in banked turns such as freeway interchanges and offramps, so it is important to refamiliarize yourself with the feel of the truck, SUV or jeep after installing a lift kit.

If your main objective in installing a lift kit is to get taller tires that are at least two sizes larger than stock, your speedometer and odometer will both be off unless the rear end is re-geared to account for the new tires' circumference. There are many gear ratio charts available online where you can get an idea for what type of gearing you'll need. Just enter your stock tire size and stock gear ratio. This information is often included on the metal plate located in a door jam or by the engine. Sometimes it is encoded in the vehicle identification number (VIN). Re-gearing will also keep the mileage as close to stock as possible. If you are only going up one tire size, you may be able to get away without re-gearing.

Several different manufacturers make lift kits. Prices vary, depending on the model and type of lift kit. A very nice 4-inch suspension lift kit, for example, can be as little as a few hundred US dollars. However, add to this the cost of a set of four tall tires and re-gearing, and the entire modification can easily cost US$2,000 or more. New tires are not necessary, but stock tires will look considerably smaller the higher the wheel wells sit.

Lift kits can be self-installed with the proper tools and skill, but unless you are a mechanic, it's probably easier to pay a reputable shop to install it for you. Many shops that specialize in 4x4 gear also have auto bays and skilled mechanics to perform modifications for you. Note that installing an aftermarket lift kit will likely void the manufacturer's warranty of your vehicle. Check with your dealership beforehand if your vehicle is still under warranty.

Body Lift Hari Pertama


Bile duit dah jatuh dari langit tuu sket2. maka step pertama iaitu angkat body pun bole laa dimulakan. Kalau ikutkan hati suruh je kedai sume, tapi x trill laa plok. kalau bole tuu nak laa jugak kite tau amende yang dibuatnye...Ingatkan senang nak buat bodylift ni, banyak gak mende yang kene wat. mule2 beli teflon bush, koi pakai saiz 2 inci setengah pun cukup dah. beli kat ulu klang. jiran koi yang member kepada persatuan 4X4 Gombak yang rekemen kedai tuu. bole tahan murahnye rege kat situ. malangnye untuk body lift kit, itu je yang ade. ape yang koi pegang tuu adelah saiz teflon bush yang dimaksudkan.

Saturday, February 23, 2008

Standby to be an Offroad Machine
















Di sebelah bawah Isuzu trooper 4ZDI 2.2 Petrol yang baru koi beli agak2 cun tak kalau jadi macam gambar atas tuu (tunggu mase je)...HAM exam dah lame koi ngan wife lulus. callsign je yang blome ambik lagi. sambil2 tuu angkat laa sebijik offroad machine tuk wat main2 dan sebagai hobi. kalau bole biar laa beli yang standard je...ade duit modify laa ape yang patut sket2. kete ni mungkin kuat makan minyak, cc besor ooo....2.2 petrol plak tuu...tapi, kalau dah minat tuu xkesahnye.pedulikan rege minyak naik ke, janji hati gumbira.

Blog Laman Kami

Assalamualaikum,
Blog ni adalah untuk tatapan umum dan juga untuk diberi komen. Ianya bukanlah medan untuk berpolitik ataupun tempat untuk bergaduh, tetapi lebih kepada tempat untuk kita berkongsi idea berkenaan apa saya yang berkaitan hobi, makanan, dan kehidupan.